Verkoopeenheden: wat kun je ermee?

Veel gebruikers van King Business Software maken reeds gebruik van inkoopeenheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld blikjes frisdrank inkopen per pallet, terwijl de verkoop plaatsvindt per blikje. Daarbij kan dan eventueel een staffelkorting worden toegepast: vanaf 6 blikjes 10% korting.

Maar King kent ook verkoopeenheden. Er kunnen aparte prijzen worden gehanteerd voor een blikje, een sixpack, een tray van 24 stuks en eventueel een heel pallet. Daarnaast kan een sixpack worden omgezet in zes losse blikjes en kunnen 24 losse blikjes bijvoorbeeld toch als een tray worden verkocht (voor de daarbij horende prijs). Hiervoor hoeven geen aparte artikelnummers te worden aangemaakt: het blijft een enkel artikel met verschillende verkoopeenheden. De voorraad wordt bijgehouden in de voorraadeenheid – in dit geval 1 blikje.

Ten slotte is de prijs per blikje in een pallet waarschijnlijk lager dan de prijs van een los blikje. Een dergelijk kwantumvoordeel is nu ook gemakkelijk te registreren. Het is namelijk mogelijk om een aparte prijs per verkoopeenheid in te geven en kortingen te verwerken. Meer overzicht én gemak, dus!

Andere mogelijkheden lichten wij graag toe aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden.

Koffie: per zak of per kilo

Wie handelt in koffie, weet dat het aantal kilo’s van een zak bepalend is voor de prijs. Verkoop je bijvoorbeeld zakken van 60 kilo, dan zullen er altijd zakken met een afwijkend gewicht zijn. En een zak van 59 kilo is goedkoper dan een zak van 61 kilo. Dergelijke verschillen kun je nu per orderregel vastleggen in King. Zodoende kun je het gewicht en de prijs van iedere zak koffie exact invoeren – of je kunt invoeren dat de 40 zakken koffie in de orderregel gemiddeld 59,4 kg bevatten.

Profielen: per stuk of per meter

Wat gebeurt er als je profielen verkoopt en jouw klant geeft aan 20 profielen te willen, waarbij ieder profiel 1,36 meter lang moet zijn? Voorheen was het niet mogelijk om dit in jouw software te registreren. Je kon het aantal meters invoeren, maar dan was de lengte per profiel onduidelijk. Ook kon je ervoor kiezen om het aantal profielen op te geven. In dat geval bleef het aantal meters – en de hierop gebaseerde prijs – echter onduidelijk. Met de introductie van verkoopeenheden is het mogelijk om beide zaken te registreren. Zo kun je alles nauwkeurig bijhouden!

Flexibiliteit is dus een sleutelwoord wanneer het om verkoopeenheden gaat!

Werk je met een elektronische koppeling voor bestellen, oftewel EDI? Dan heeft een tray met blikjes een andere code dan een pallet. Vroeger moest je aparte artikelnummers hanteren om deze te registreren. In verband met je voorraadoverzicht was dat natuurlijk niet praktisch. Met verkoopeenheden kun je bestellingen via EDI eveneens stroomlijnen. Aan elke verkoopeenheid kun je een code koppelen, waardoor je je voorraad centraal kunt bijhouden.

Wil je meer weten over verkoopeenheden of wil je er direct mee aan de slag gaan? Neem gerust eens contact met ons op. King Business Software vertelt je graag meer over de mogelijkheden.